Vegan recepten

Vegan toverbrood

130 gram amandelmeel
50 gram quinoavlokken
50 gram gemalen sesam
50 gram gemalen zonnepitten
50 gram gemalen pompoenpitten
50 gram gemalen boekweit
50 gram rijstemeel
4 gram zeezout
13 gram wijnsteenbakpoeder
3/4 appel in stukjes 10 minuten koken, mixen samen met kookvocht: in totaal 200 gram
10 gram milde olijfolie

Alles door elkaar roeren. Overdoen in vierkant bakblik (onderkant gemeten 19,5 x 19,5 cm) bekleed met bakpapier. Deeg aandrukken met bolle kant lepel.

Bakken 35 minuten in voorverwarmde oven 175 graden.

 

Amandelkokostaartje (raw)

Springvorm met diameter van 16 cm, de bodem bekleden met bakpapier en de zijwanden insmeren met kokosolie.

Bodem:
150 gram amandelmeel
30 gram kokosolie (geurloos)
5 gram cacaopoeder
snufje zeezout
1 medjoul dadel, ontpit en in stukjes, 15 minuten geweekt in heet water

Alles mengen in keukenmachine tot plakkerige massa, de springvorm vullen en aandrukken met de achterkant van een lepel.

Topping:
85 gram amandelmeel
50 gram au bain marie gesmolten santen
20 gram kokosolie (geurloos)
10 gram gemalen kokos

Alles pureren in keukenmachine, aanbrengen op de bodem in de springvorm.
Het geheel minstens 3 uur laten opstijven in de koelkast.

 

Chocobanaanpannenkoek

70 gram havermout
150 gram rijstemelk (of snelle amandelrijstemelk)
1/2 banaan
1 theelepel cacaopoeder

Alles pureren met staafmixer, het deeg ongeveer 15 minuten zachtjes bakken in een met milde olijfolie ingevette koekenpan, dan omkeren en nog een paar minuten bakken. Garneren met plakjes banaan en wat cacaopoeder.

 

Vegan kwarktaart

Springvorm met diameter van 16 cm, de bodem bekleden met bakpapier en de zijwanden insmeren met kokosolie.

Bodem:
100 gram grof gemalen amandelen
10 gram kokosolie
halve theelepel koekkruiden
snufje zeezout
30 gram vijgen, 15 minuten geweekt en in kleine stukjes

Alles mengen in keukenmachine tot plakkerige massa, de springvorm vullen en aandrukken met de achterkant van een lepel. De springvorm met de bodem in de koelkast zetten.

Topping:
250 gram soya-kokosyoghurt zonder suiker
scheutje limoen- of citroensap
55 ml water
beetje agavesiroop (of 3 gram honing, is echter niet vegan)
1 gram agar-agar

Breng het water met het limoen- of citroensap (samen 60 ml) aan de kook en roer de agar-agar er door. Roer dan de yoghurt er door samen met de agavesiroop, flink doorroeren. Niet laten koken maar wel warm genoeg laten worden om de agar-agar volledig op te laten lossen. Stort het yoghurtmengsel op de bodem in de springvorm en laat het geheel een paar uur opstijven in de koelkast.

 

Raw & vegan

Springvorm met diameter van 16 cm, de bodem bekleden met bakpapier en de zijwanden insmeren met kokosolie.

Bodem:
170 gram ongebrande en ongezouten notenmix (amandelen, cashewnoten, pecannoten) grof gemalen
8 gram kokosolie
8 gram cacaopoeder
snufje zeezout
3 medjoul dadels, ontpit, 15 minuten geweekt en in kleine stukjes

Alles mengen in keukenmachine tot plakkerige massa, de springvorm vullen en aandrukken met de achterkant van een lepel.

Topping:
100 gram ongebrande cashewnoten minimaal 6 uur geweekt in water
sap van halve limoen
5 gram agavesiroop (of 3 gram honing, is echter niet vegan)
theelepel vanillepoeder
30 gram kokosolie

Alles pureren in keukenmachine, aanbrengen op de bodem in de springvorm. De topping decoreren met bijvoorbeeld cacaopoeder, gemalen kokos of vers fruit.

Het geheel minstens 3 uur laten opstijven in de koelkast.

Variant op bovenstaand recept

Meng een deel van de topping in de keukenmachine met een handje blauwe bessen. Op de bodem eerst de witte laag, vervolgens de blauwe bessenlaag.

 

Amandelrijsttaartje

105 gram amandelmeel
50 gram rijstemeel
1 gram zeezout
5 gram wijnsteenbakpoeder
50 gram water
50 gram vanillerijstemelk (of snelle amandelrijstemelk)
kwart appel

De amandelmeel en rijstemeel zeven. Het zout en wijnsteenbakpoeder toevoegen. Een halve appel schillen en 10 minuten koken. Pureren met het water en de vanillerijstemelk. Dit mengsel door het meel roeren en samen overdoen in een met olie ingevet en mat bakpapier bekleed rond springvormpje, diameter 16 cm. Bakken 45 minuten in voorverwarmde oven 175 graden.

 

Amandel kikkererwtencracker

100 gram amandelmeel
50 gram kikkererwtenmeel
50 gram boekweitmeel
10 gram zonnebloempitten
5 gram sesamzaad
5 gram wijnsteenbakpoeder
2 gram herbamare
1 gram zeezout
10 gram olijfolie
55 gram water

Alle ingrediënten tot deeg kneden, plat drukken in vierkant bakblik bekleed met bakpapier. Bakken 23 minuten in voorverwarmde oven 175 graden.

Variant:

100 gram amandelmeel
80 gram kikkererwtenmeel
10 gram rijstemeel
10 gram zonnebloempitten
10 gram sesamzaad
5 gram pompoenpitten
5 gram wijnsteenbakpoeder
2 gram herbamare
1 gram zeezout
1 theelepel gedroogde rozemarijn
10 gram olijfolie
65 gram water

Alle ingrediënten tot deeg kneden, plat drukken in vierkant bakblik bekleed met bakpapier. Bakken 26 minuten in voorverwarmde oven 175 graden.

 

Amandel kikkererwtenkoekjes

130 gram amandelmeel
25 gram kikkererwtenmeel
20 gram rijstemeel
25 gram sesamzaad en zonnebloempitten
1 gram zeezout
3 gram olijfolie
75 gram rijstemelk (of snelle amandelrijstemelk)

Alle ingrediënten tot deeg kneden, bolletjes maken en beetje plat drukken op bakplaat bekleed met bakpapier. Bakken 26 minuten in voorverwarmde oven 175 graden.
Eventueel toevoegen: een paar cranberries fijngesneden of wat stemgember (suiker afweken).

 

Toverpannenkoek

40 gram boekweitmeel
20 gram zonnebloempitten
10 gram rijstemeel
5 gram pompoenpitten
2 gram herbamare
5 gram milde olijfolie
50 gram water
50 gram rijstemelk (of snelle amandelrijstemelk)

Alles pureren met staafmixer, het deeg ongeveer 15 minuten zachtjes bakken in een met milde olijfolie ingevette koekenpan, dan omkeren en nog een paar minuten bakken.

 

Pompoenpannenkoek

30 gram amandelmeel
30 gram zonnebloempitten
40 gram boekweitmeel
10 gram rijstemeel
30 gram gemalen verse pompoen
snufje zeezout
scheutje milde olijfolie
80 gram water

Alles pureren met staafmixer, het deeg ongeveer 15 minuten zachtjes bakken in een met milde olijfolie ingevette koekenpan, dan omkeren en nog een paar minuten bakken.

 

Boekweitbanaan pannenkoek

50 gram boekweitmeel
50 gram zonnebloempitten
50 gram rijstemelk (of snelle amandelrijstemelk)
100 gram water
halve banaan
snufje zeezout
scheutje milde olijfolie

Alles pureren met staafmixer, het deeg ongeveer 15 minuten zachtjes bakken in een met milde olijfolie ingevette koekenpan, dan omkeren en nog een paar minuten bakken.